Повернення джедаїв: фронтмен Кімнати Гретхен розповів про новий альбом, коронавірус та протести у США

У грудні минулого року студія Disney завершила пригоди джедаїв у «Зоряних Війнах». Але, як ми знаємо, історія справжніх лицарів нескінченна. Особливо, якщо це стосується музики. Головний Джедай-рокер Дніпра Антон Кістрін поспілкувався з журналістом Відкритого і розповів, що чекатиме на гурт «Кімната Гретхен» у новому епізоді.

Антон Кістрін Кімната Гретхен

Антон Кістрін — зліва, Андрій Щербачов — справа на студії KSRecords

– До речі, раз ми розпочали з Зоряних війн, то як тобі нові епізоди (VII – IX), та «Мандалорець»?

– Я нормально до цього ставлюся. Я же не якійсь упоротий фанат, що не сприймає нове. Є моменти, які Disney не зіпсував, а переосмислив. З точки зору комерції — вони багато що зробили вірно. Взагалі, у нас є сімейна традиція – в останні роки ми всі разом ходимо дивитися нові «Зоряні війни». До «Мандалорця, доречі», я ще не дійшов через брак часу.

– Як ти ставишся до масштабного впливу комікс-культури та власне всієї поп-культури на сучасний світ?

– Людям потрібно у щось вірити. І вся ця історія з іншими великими франшизами, коміксами Marvel, DC, великими кіноісторіями дуже вчасно з’явилась. Саме у той час, коли люди почали масово розчаровуватися у світових релігіях. Коли вони стали переосмислювати взагалі всі важелі впливу на суспільство. А людству треба у щось вірити. І така метафізична казка – прекрасний приклад для наслідування. Там багато персонажів, і кожен може знайти свою рольову модель.

Антон Кістрін Кімната Гретхен

Антон Кістрін — фронтмен гурту «Кімната Гретхен»

– Яку історію ти хочеш розповісти людям у новому альбомі «Кімнати Гретхен»? Що ти хочеш закласти у нього?

–  Я думаю, що новий альбом – це розповідь про митця в широкому розумінні. Саме про художника, як творця. Не про того, хто просто малює картинку, а про того, хто створює в кризових обставинах. Якщо простіше – цей альбом про 2020 рік. А точніше про те, що йому передувало і про те, в що це все вилилося. Мені здається (і не мені одному), що ми продовжуємо жити в шостому сезоні серіалу «Чорне дзеркало». Перші п’ять були на екрані, а шостий відбувається саме у нашій реальності.

– Це стосується України чи усього світу?

– Усього світу. Можна подивитися стрічки новин інформаційних ресурсів і переконатися в цьому. Подивись, що зараз коїться в Сполученних Штатах.

– Спочатку це був протест проти свавілля поліції. Потім підняли питання расизму. А зараз взагалі почалися погроми. Знаєш, на цю тему є й різні коспірологічні теорії. Наприклад, що все це створено, щоб змінити владу у США.

– Я не вбачаю жодної конспірології, тому що дуже підібні речі відбувалися в Україні в 13-14 році. Я це бачив на власні очі, і ви також. Наприклад, можна пригадати, як використовувалися так звані «тітушки», які виконували конкретну функцію – провокацію. Я не виключаю, що у Сполученних Штатах використовуються такі ж технології, і все це не більше ніж провокація. Тобто в здоровому глузді людина (представник середнього класу) не буде грабувати магазин, щоб винести звідти кросівки за 30 баксів. Це стадний інстинкт, це спланована дискредитація того устрою, у якому зараз живуть люди.

– А як вплинула інша світова проблема – коронавірус на музичну діяльність гурту, зокрема на новий альбом?

– Безпосередньо вплинула. Якщо казати про нашу діяльність музичну, творчу, то ми, як і багато наших колег по сцені опинилися в глибокій с..ці. По-перше, ми змушені були скасувати веснянний тур. Ми мали проїхатися містами України, переважно західними, і планували зіграти акустичну програму «Пісні світлої сторони». Її довго готували, і по факту ми її зіграли один тільки раз в Дніпрі в лютому. Це була презентація програми. А потім ще раз її грали на закритій вечірці. Україна так і не почула цієї програми наживо. Відповідно ми розраховували на певний заробіток з концертів цього туру, який ми потім би вклали в продакшн альбому. Зараз ми перебуваємо на студії, і ти можеш зрозуміти, що все це недешева історія. Тому що це студія топового рівня.

Антон Кістрін Кімната Гретхен

Юрій Яхно — зліва, Антон Кістрін — справа на студії KSRecords

– А ви запрошували до інвестування запису альбому сторонніх осіб? Можливо зверталися до ваших фанатів?

– Оскільки у нас була пауза в роботі (і над альбомом, і через наш фінансовий стан), то ми прийшли до того, що запустимо краудфандінг-кампанію на запис альбому. Ми цього не хотіли, але такі обставини. Зрозуміло, що більша частина – це наші власні кошти. Ми – Independent artists. У нас немає спонсорів та меценатів, і ми ніколи не стукалися в жодні двері.

– А як ви готуєтеся до просування майбутньої платівки?

– Зараз у нас готові презентації та промо (тобто є що показати). Випущено вже кілька синглів, і на них ми відзняли відео-кліпи. Їх дивляться в Youtube (більше 100 тисяч переглядів). І все це було зроблено за власні кошти.

– Доречі про відео. Ваші пісні та кліпи презентуються на сторонньому каналі, а не на вашому власному каналі в Youtube. Чи дає таке співробітництво користь? І чи варто молодим артистам викладати пісні на інших каналах чи розвивати виключно свої? 

– Ти говориш про наших інформаційних партнерів MVUA і сайту music.in.ua. Ми зробили свідомий вибір, і ми розміщуємо прем’єри офіційних відеокліпів там. По-перше, це найбільший у своєму сегменті канал саме сучасної україномовної музики. Це вже як мінімум наша територія і наша ніша. По-друге, там кілька-десят тисяч підписніків, що для канала локального інді-артиста в Україні, як «Кімната Гретхен» на сьогодні, не під силу. Це окрема історія, яку треба розвивати і розхитувати не один рік. Тому ставка була на те, що одразу прем’єри кліпів будуть там. Їх дивиться велика кількість людей. Ми бачимо реакцію. Лайки і вся ця історія дозволяє нам якось розуміти, на якому ми світі.

– Під час інтерв’ю Іллі Яремі ти казав, що електронний альбом «Гравітанці» і зокрема пісня «Смузі», яка грала у серіалі «Киев днём и ночью» привела до вас нових слухачів, а саме дівчат 13-14 років. Як вважаєш, чи сприймуть вони більш темний і важкий альбом?

– Минуло два роки, і я думаю, що ті дівчатка подорослішали. Я не можу загадувати. Ми не працюємо настільки ретельно з маркетингом, тому що у нас є право на помилку. Ми експериментуємо. Ми просто хочемо чесно робити музло так, як відчуваємо. Я думаю, що це найбільша цінність сьогодні в Україні і в світі для творчості.

– Наприкінці лютого ви презентували пісню «27», про славнозвісний клуб зірок сцени. Хтось вважає це містикою. А є інші думки. Наприклад, що краще яскраво палати та швидко згаснути, ніж довго тліти. Абстрогуючись від містики, як ти вважаєш, коли артист повинен піти зі сцени чи зі свого проекту, щоб залишити про себе найбільш яскраву пам’ять?

– Це все дуже індивідуально. Є різні приклади. Є артисти, яким треба було піти дуже давно. Є меми у музичній індустрії, які називають «Прощальний тур Scorpions». Але мова не про них, а про саме явище. Коли музиканти продовжують все робити по інерції. Одначе, є артисти, які, незважаючи на солідний бекграунд та довгі роки на сцені, продовжують випускати щось круте.

Власне, якщо ти щось створюєш і у тебе не відбувається внутрішньої трансформації – краще не робити цього.

– За 10 років, що ти займаєшься музикою, чи були у тебе періоди творчої депрессії? Та паузи у роботі гурту?

– Паузи були звичайно. Вони були вимушені. Не було такого періоду, щоб я сказав «Стоп» і натиснув «Стоп». Були досить складні періоди у творчому житті. Йшли музиканти з різних причин. Вони імігрували в інші країни. Їхали за «довгим рубльом» в Китай, обирали якійсь інші життєві пріорітети. Залишилися найстійкіші і ті, з ким ми на одній хвилі.

– Нажаль багато музикантів з Дніпра все частіше завершують свій шлях у музиці. У них є на це різні побутові та особисті причини. Але на відміну від тебе вони не продовжують свою творчу справу. Чи можеш ти порадити щось тим, хто розчарувався у спробі стати рок-зірками і не знає, що робити далі?

– Я би не хотів нічого радити людям, які займаються музикою. Якщо ви щось створюєте і вас від цього пре – це вже круто! Не варто зациклюватися на тому, що вас можуть не почути і ваші очікування будуть відрізнятись від реальності. Я завжди за творчість заради творчості. Цінуйте творчість у собі, а не себе в творчості!

Антон Кістрін Кімната Гретхен

Антон Кістрін — фронтмен гурту «Кімната Гретхен»

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Дух позитива: в центре Днепра прошёл зажигательный концерт (ФОТО, ВИДЕО) | Відкритий

Подписывайтесь на наш Телеграм-канал и страницу Відкритого в Фейсбук, чтобы первыми узнавать о важных событиях в Днепре.

Теги: , , ,